lördag 24 december 2011

Goder Yule!


Solen skiner och frosten ligger som ett täcke över lilla Yttermalung. Min Yule har hållt i sig och den kommer att firas ikväll. Samtidigt ska en traditionell julafton hållas här i den lilla byn. Efter att ha färdats med tåg och trånga bussar är det skönt att känna lugnet här i skogen. Det är frid.

Jag ska inte skriva så mycket i detta inlägg. Jag vill bara hälsa en God Jul/Yule till alla och envar som ramlar in här då och då.

Jag skålar i punch och sänder ut en hälsning till levande döda och halvt odöda!

lördag 17 december 2011

Perspektiv på nakenhet.


Det regnar. Det rasar ner. Jag hade tänkt att bege mig ut på stan för att inhandla julklappar. Men när jag ser allt regn vill jag bara stanna inne, dricka en till kopp kaffe och bara sitta still. Det kommer ju naturligtvis inte att hända. Jag måste ut.

Jag har fyra dagar kvar på auktionskammaren det här året. Sen åker jag hem till skogarna. Jag ska försöka att andas, måla och skriva. Ett bröllop ska även hinnas med. Det ska bli fint att träffa gamla vänner igen.

Just idag känner jag för att läsa Terry Pratchett. "The Hogfather" passar perfekt så här kring jul. Jag har länge velat teckna en djurisk, vild entitet i form av ett svin. Det kanske får bli ett projekt under julen.

Det har blivit en del nakna teckningar. Men jag gillar formerna som finns hos en människa. Även om det är en abstrakt och kanske surrealistisk tolkning av det nakna. Men nakenhet är något av det mest sårbara och sanningsenliga hos en individ.

torsdag 15 december 2011

Kannibal i tusch


Jag somnar nästan. Det är hektiska veckor. Mycket julrusch och jobb. På lördag ska jag tillbringa dagen med att leta rätt på julklappar. Jul. Yule. Jag vet inte riktigt vad som är värt mest att fira. Kanske ska man grilla äpplen och ropa önskningar ut i skogen.

Snön har inte kommit än. Det skulle vara fint med snö när man beger sig mot Dalarna. Inte snö i mängder, utan lite lagom. Bara så att stämningen infinner sig. I ett försök att skapa någon form av julstämning här hemma köpte jag en Amaryllis och lade en julduk på köksbordet. Det var det. Inga adventsstakar eller stjärnor. Bara en blomma.

Jag ska tända lite rökelse och luta mig tillbaka ikväll.
Tusch och bläck har fått dominera. Men jag tror snart att akvarellerna åker fram.

söndag 4 december 2011

Kookoo!


Julen närmar sig med stormsteg. Jag har några arbetsveckor kvar på Auktionskammaren sen bär det av uppåt landet, in bland granar och tallar, till Dalarna.
Just nu är det söndag. Igår fyllde Matko år. Jag gjorde en Nutellatårta till honom. Det måste ha varit det sötaste jag någonsin gjort. Söt och mäktig.

Det blev ett besök vid Auktionskammaren idag. Civilt. det var skönt att gå runt och titta på föremålen och konsten utan att faktiskt jobba. Man kunde se på ett annat sätt. Och så var det kul att visa Matko vad vi har kämpat med i alla dessa veckor. Imorgon river vi det vi byggt upp. Och under veckan kommer auktionen att pågå.

Jag känner att det kliar i fingrarna efter att måla. Jag har inte känt det på länge. Men det betyder förmodligen bara att jag har varit ledig i några dagar och på så sätt kunnat känna in konsten igen. Andreas och Danne var här igår. Vi drack och pratade och klappade på de små byrackorna de hade med sig. De hade dessutom med en bukett blommor åt Matko. Nejlikor och guld. Jag tror att jag ska måla ett stilleben med dem.

Förövrigt har det blivit mycket tusch och galenskap. Jag har målat skrikiga fåglar som kookooar ut sin galenskap till världen.